Waarom veroorzaakt slaap kwijlen bij een volwassene speekselafscheiding?

Waarom veroorzaakt slaap kwijlen bij een

Content:

Waarom veroorzaakt slaap kwijlen bij een volwassene speekselafscheiding?

Waarom kwijlt de slaap bij een volwassene: veroorzaakt speekselen
“Waarom kwijlen volwassenen in een droom, moet ik hiermee omgaan, speekselafscheiding tijdens de zwangerschap en de factoren die het veroorzaken.”
Oorzaken van nachtelijke speekselafscheiding bij volwassenen

De inhoud

Speekselvloed bij kinderen veroorzaakt emotie, wat niet het geval is bij volwassenen. En als hypersalivatie bij baby’s wordt veroorzaakt door kinderziektes, en bij oudere kinderen lijkt het resultaat van ernstige vermoeidheid en gezonde slaap met volledige ontspanning van de kaak, dan is het bij volwassenen vaak onbegrijpelijk. Waarom kwijlt iemand in een droom in een volwassene en wat te doen?

Speekselklierstructuur en speekselfunctie

Er zijn grote (parotis) en kleine (sublinguale en onderste maxillaire) speekselklieren. De kleintjes bevinden zich onder het mondslijmvlies en de grote zijn gelokaliseerd over de grenzen heen. De parotisklier heeft 7 lobben, het kanaal opent in de bovenkaak dichtbij de tweede kies.

De op een na grootste klier is het submandibulum, het bestaat uit 10 lobben en is gelokaliseerd in de submandibulaire fossa. Het kanaal strekt zich uit in de waanzin van de tong. De kleinste is de hyoid speekselklieropening op de hyoidpapilla. Het bevindt zich onder het slijmvlies van de bodem van de mond en bestaat uit 18-20 lobben.

De dagelijkse synthese van speeksel bij volwassenen is normaal niet groter dan 1-1,5 liter. Bij ouderen is het licht verminderd. Abnormale speekselvloed tijdens de slaap vindt om verschillende redenen plaats en wordt pialisme, hypersalivatie of sialorea genoemd. In deze staat is de productie van speeksel groter dan 1,5-2 liter.

READ  'S Nachts veroorzaken benen tijdens de zwangerschap krampen

De functies van de speekselklieren zijn veel diverser dan algemeen wordt gedacht:

 1. Secretoire functie. De spijsvertering begint voordat voedsel in de maag komt. Bij het zien van voedsel beginnen de speekselklieren speeksel uit te scheiden, en zijn enzymen scheiden voedsel gedeeltelijk in de mond. Vervolgens wordt het voedsel in een bal aan elkaar gelijmd en verplaatst het zich moeiteloos over de slokdarm.
 2. Regulatieve functie. De speekselklieren zijn betrokken bij de productie van bepaalde hormonen (erytropoëtine, parotine, renine, kallikreïne).
 3. Uitscheidingsfunctie. Bij nierfalen wordt een toename van de hoeveelheid uitwerpselen in speeksel bepaald. Speekselvloeistof is betrokken bij de verwijdering van bepaalde hormonen.

Uitscheiding van speeksel vindt constant plaats, zelfs tijdens diepe slaap. Meestal ’s nachts uit de mond stroomt als gevolg van verhoogde speekselvloed, en een persoon in een ontspannen toestand heeft geen tijd om de vloeistof door te slikken.

Oorzaken van kwijlen in slaap bij volwassenen

De belangrijkste redenen voor buitensporige nachtspeekselafscheiding:

 1. Zwelling van de nasopharyngeale mucosa voor verkoudheid wanneer nasale ademhaling moeilijk is. Het komt ook vaak voor bij vervorming van het neustussenschot, allergieën, KNO-ziekten.
 2. Kwijlen in een droom bij een volwassene met een ongepaste beet. De kaken zijn niet voldoende gesloten en er treedt kwijling op. Deze zelfde factor wordt veroorzaakt door nachtelijke speekselafscheiding bij ouderen. De onderkaak ontspant in een horizontale positie, waardoor de mond opengaat en het speeksel op het kussen stroomt.
 3. In sommige gevallen vindt de nachthypersalivatie periodiek plaats na een dag hard werken. De persoon valt zo strak in slaap dat hij de kaakspieren niet onder controle heeft. Dit gebeurt vaak bij bewusteloze mensen, bijvoorbeeld na overmatig drinken.

ziekte

Ziekten van het maagdarmkanaal dragen bij aan sialorea: gastritis en maagzweer, cholecystitis, pancreatitis, erosie. In dit geval is het een maat voor de bescherming van het lichaam (zuur maagsap wordt verdund met speeksel).

READ  Waarom doet het hele lichaam 's nachts jeuk, wat te doen

Overmatig kwijlen bij een volwassene kan verband houden met aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Na een beroerte, cerebrovasculair accident, de ziekte van Parkinson, is het werk van de sites die verantwoordelijk zijn voor speekselvloed verstoord. Hypersalivatie is ook mogelijk met bulbaire en pseudobulbarsyndroom. De mate is zeer hoog en hangt af van de ernst van de pathologie van het centrale zenuwstelsel.

Verhoogde speekselvloed komt vaak voor als gevolg van grote stress of endocriene ziekten (hyperthyreoïdie, diabetes, schade aan de hypothalamus en hypofyse). Tijdens de slaap kan het spit stromen tijdens ontstekingsprocessen in de mondholte (stomatitis, gingivitis). Hypersalivatie helpt in dit geval om de infectie te verwijderen.

Slechte gewoonten

De reden voor de nachtelijke stroom van speeksel kan niet alleen alcohol drinken of roken zijn, maar ook dergelijke onschadelijke activiteiten op het eerste gezicht, zoals langdurige kauwgom en zonnebloempitten eten.

Alcohol veroorzaakt een chemische verbranding van het slijmvlies van de mondholte en in geval van ernstige intoxicatie – voorbijgaande verstoringen van de functies van het centrale zenuwstelsel, wat leidt tot de afgifte van speeksel tijdens de slaap.

Hypersalivatie blijft alleen bestaan ​​tijdens de intoxicatie, de rest van de tijd, als een persoon nuchter is, laat hij dan geen kwijlen lopen.

Pathologieën van KNO-organen

Bij ontsteking en zwelling van het neusslijmvlies, veroorzaakt door respiratoire virale infecties, treedt overmatige speekselvloed op tijdens de slaap. Wanneer een persoon herstelt van een besmettelijke ziekte, treedt spontaan hypersalivatie op. Heel vaak stroomt in een droom speeksel met parotiditis (bof). Speekselklieren van parotiden raken ontstoken en opgezwollen, waardoor het gezicht van de patiënt een karakteristiek uiterlijk krijgt.

Vanwege de eigenaardigheden van de structuur van de nasopharynx, met KNO-ziekten, is het gehele oppervlak van het slijmvlies ontstoken en treedt overmatige speekselvloed op. Het lichaam probeert zich te ontdoen van pathogene micro-organismen die de kanalen van de speekselklier zijn binnengedrongen en een grote hoeveelheid nasaal slijm en speeksel produceren.

READ  Vingers worden gevoelloos in een droom, oorzaken en behandeling van kwalen

Hypersalivatie tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap begint het lichaam van de vrouw in de nieuwe modus te werken, hormonale veranderingen vinden plaats. Het is vooral intensief in het eerste trimester van de zwangerschap. Een vrouw voelt zich misselijk, zuurbranden, proeft perversie, ze wordt achtervolgd door een constant verlangen om te slapen. Vaak is er een sterke speekselvloed dat het dragen van een kind heel normaal is. In de meeste gevallen gaat speekselen in een droom over na het voltooien van de placentatie en de vorming van foetale organen (tegen de 16e week van de zwangerschap).

Hoe zich te ontdoen van het probleem

Hoe stop je kwijlen in het kussen? Alleen een arts kan de toestand bepalen waarin een patiënt farmacotherapie nodig heeft om de productie van speeksel of lokale procedures te verminderen. De hoofdbehandeling omvat:

 1. Toelating van anticholinergica (platifilline, scopolamine) om de afscheiding van speeksel te onderdrukken.
 2. Voor nachtelijk kwijlen veroorzaakt door neurologische aandoeningen, wordt gezichtsmassage toegepast.
 3. Injectie cryotherapie.
 4. Om de fysieke conditie van de spierspanning te verbeteren.
 5. Gedeeltelijke verwijdering van de speekselklieren. Interventie op de parotisklieren is gevaarlijk omdat de gezichtszenuwen in de directe omgeving passeren.
 6. Het lasspuitkanaal met bestraling met radiotherapie is alleen in speciale gevallen aangewezen als speeksel tijdens de slaap erg sterk is.
 7. Injecties met Botulinum-toxine. Het effect duurt tot 6-8 maanden.
 8. De eliminatie van slechte gewoonten (roken, kauwgom en alcohol drinken), om het mondslijmvlies niet te irriteren.
 9. Eten, exclusief pittige, pittige, te zout en warme gerechten.
Waarom veroorzaakt slaap kwijlen bij een volwassene speekselafscheiding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *